Apa kes facebook nak tutup?

Posted by life4hire on January 20th, 2011

Aku baru jer lepas baca berita kat Mstar psl 1malaysia.com ni..isk isk isk..tak tahu la aku nak cakap camana…perasaan aku memang serabut sangat..geram pon ada…senang cerita..bercampur baur perasaan aku ni….

Ramai yang tahu laman 1malaysia.com ni meletup lepas kuar berita facebook kata nak tutup. Berita penuh, korang cari ler sendiri. Intipati berita dia pasal facebook nak tutup la..apa lagi. Reason dia pasal Mark Z kata dia tak larat dan tertekan dengan facebook yang memakan hidup dan personal life dia. Hello? Sape caya berita ni aku leh cakap mmg leh masuk sekolah 10 kali lagi pon belum tentu lagi tak percaya.

Aku bagi 2 reason jer la kenapa berita tuh confirm berita tipu.

1. FB skang ni bukan FB zaman cerita social network tuh. FB skang ni dah berapa ramai developer yang kije ngan dia. Senang cerita Mark Z dah takde nak coding site tuh sendiri dah….dia dah ada kuli-kuli dia sendiri. Bukan kije dia dah nak pening kepala coding menatang tuh. Skang ni kije dia goyang kaki, tunggu duit masuk & pegi salam ngan orang time ada function pape. Tuh jer.

2. Kalau betul pon dia dah serabut, kejadah nyer dia nak tutup tros facebook yang bernilai berbillion2 USD tuh..Kalau dah serabut sangat…jual jer pada sesapa. Google dah dari zaman dulu kala lagi dah berapa kali offer Mark Z nak beli Facebook. Mark Z jer tak nak jual pasal dia tahu FB ni asset dia..dia jual FB, dia kena pikir benda lain untuk jadikan from nothing smp jadi FB, mungkin dah tak wujud kat internet dalam masa 10 tahun ni. Tapi kalau dia jual pon, aku rasa duit dia tak abes makan sampai 7 keturunan.

Aku nak sambung lagi pasal 1malaysia.com tapi kena kuar jap. Kawan aku ajak lepak sepam. Papehal..gua salut lu Mark Z !

  Categories: benda bongok!       Comments (4)

P1wimax, aku nak refund aku!

Posted by life4hire on December 31st, 2009

Tajuk blom pape lagi dah ganas dah. Tapi tuh la menunjukkan betapa aku tensen nyer menuggu P1wimax nyer refund. Masuk hari ni, dah berapa puluh hari bekerja dah aku tunggu. Diorang janji 45 hari bekerja, kalau ikut aku ni..memang dah lebih sangat dah ni. Dah la lambat, bermacam-macam alasan bahagian finance department bagi. Cek tak siap la, masih dalam proses lagi la.

p1w1max-usb-modem

Aku pengguna P1 Wimax untuk 2 pakej. Pakej RM99 DS300 dengan pakej RM149 Wiggy. Disebabkan connection yang lembab kat area rumah aku, so aku terminate P1 Wiggy pada 9 Oktober 2009. Aku dah bayar upfront untuk 2 tahun, so bebulan diorang charge ke kredit card aku. Walaupun connection mengecewakan, tapi aku tetap guna P1 DS300 untuk kegunaan internet aku.

Lepas aku pegi p1 Paddock untuk terminate, diorang calculate berapa jumlah untuk dikembalikan, aku pun menuggu la dengan sabarnya. Disebabkan aku nak pindah rumah, aku mintak untuk amik check dekat P1 Paddock. Lepas 45 hari bekerja, aku call balik tanya, diorang kata tak siap lagi. Dan juga disebabkan time aku call sehari sebelum public holiday, so customer service tak boleh nak check dengan finance department pasal diorang cuti. Aku sabar menanti hingga ke minggu hadapan.

Minggu hadapan aku call, diorang kata check dah siap dan menanti kat P1 Paddock. So aku pon merempit la pegi P1 Paddock lepas buat survey ngan housemate aku, namun kecewa juga. Bila aku sampai ke P1 Paddock, diorang kata check aku takde dalam simpanan diorang. Dan sekali lagi sebab esoknya public holiday, maka diorang tak dapat check dengan finance department. Takpe, aku sabar lagi.

Minggu hadapannya, aku call lagi customer service dan juga berkomunikasi melalui twitter. Masih tiada perubahan atau update dari finance department. Customer service juga mencadangkan supaya tukar dari check kepada bank in memandangkan diorang ada no akaun Maybank aku dan customer service raise satu high priority ticket kepada finance department. Aku pon bersetuju pasal aku pun dah malas nak merempit pegi ke P1 Paddock. Aku juga meminta seseorang dari finance department untuk call aku bagi menjelaskan kelewatan refund aku.

Dua tiga hari lepas tuh, aku call lagi memandangkan tiada orang call aku dari finance department. Bila customer service check ticket, still takde lagi info dari finance department pasal refund aku. Diorang minta aku bersabar lagi dan duit akan dimasukkan dalam masa terdekat. Seseorang dari finance department akan call aku pada selewat-selewatnya hari Rabu (30hb Disember 2009) untuk check duit refund dah masuk belum.

So, semalam adalah hari Rabu yang dimaksudkan dan masih tiada orang dari finance department call aku. So aku call lagi customer service untuk mendapat maklum balas. Diorang check dengan finance department dan finance department kata check belum siap walhal aku dah mintak bank in ke akaun Maybank aku. Camana pulak tetiba jadi check balik? Mana satu yang betul ni? So aku cakap kat diorang, aku nak someone from finance department call aku jugak untuk perjelaskan hal ni. Payah sangat ke nak call seorang customer ni?

Kalau P1wimax boleh habiskan berapa banyak duit untuk promotion dan iklan kat Buletin Utama tetiap hari, takkan la refund yang tak seberapa untuk seorang customer pon tak boleh? Aku bukan ex-customer kerana aku masih lagi mempunyai akaun P1wimax dan masih membayar bil seperti biasa untuk diorang. Finance department pon busy sangat ke sampai nak call explain untuk seorang customer yang cukup sabar menanti refund dia yang tak kunjung tiba? So sehingga saat entry ini ditulis, masih tiada lagi duit dalam akaun Maybank aku.

Aku seorang yang sukakan revolution dalam banyak perkara, dalam perihal broadband, politik dan banyak lagi. Time P1wimax memula keluar, aku sangat teruja sebab aku rasa P1wimax boleh mencabar monopoli broadband kat Malaysia. Tapi kalau macam ni service diorang kepada pelanggan, tidak mustahil P1wimax akan berkesudahan sama seperti pembekal broadband lain kat Malaysia ni. Walau bagaimana pun, aku nak ucapkan terima kasih kepada Sharminie ( atau Sharlinie, tak ingat nama), Karting dan Sean(kalau tak silap) dari twitter & customer service kerana sudi melayan aku khususnya, dan customer service lain yang aku tak ingat nak tanya nama.

Akhir kata, bila la agak nyer aku nak dapat refund dari P1 ni ???

  Categories: personal       Comments (15)

Take a good care of your pet

Posted by life4hire on June 22nd, 2009

I consider myself as an animal lover, I can’t stand to see cats straying looking for food so I’ll feed them so they don’t have to beg or bug other people for food. After I fed them, I’ll feel like a winner because I felt like I’ve done something good to another creature. I always wanted to have my own cat but I just can’t because currently I live in a rented house with other people who don’t like animals so it’ll be the best if I just respect that.  I don’t blame people who don’t like keeping a cat at home because sometimes keeping a cat is harder than it looks and it can be quite messy if we don’t know anything about cat care guide. You have to take care of their poops, make sure their health is in top condition and don’t forget to play with them because you should know that sometimes animals will feel depressed if they don’t get enough attention. Cute…

cat bedding

Since I’m on low budget I also consider to have small pets like rabbits, guinea pigs, gerbils, or maybe hamsters because this kind of pet demand relatively low maintenances and basically it is much easier to take care. I remember watching the movie ” Bedtime Stories” where this kid have a guinea pig and it think it’s cute because it is lively, fury and friendly. Maybe tha’s my kind of pet. Since guinea pig is a small animal, so I think small appliances for small pets will fit it just best. I always feel happy and excited to see this kind of pet playing with their toys and somehow I think it’ll help me to relieve my stress.

» Read the rest of this entry…

  Categories: Pet and AnimalTips       Comments (0)

Contest di life4hire blog

Posted by life4hire on May 7th, 2009

Mungkin ada yang tahu, mungkin ramai lagi yang tak tahu. Blog life4hire telah menganjurkan satu contest yang mudah untuk pembaca-pembacanya. Ada 3 task mudah yang korang perlu buat untuk mendapatkan hadiah-hadiah bernilai lebih dari USD120 untuk dimenangi ( aku tak rasa cam untuk dimenangi..lebih kepada untuk diberi..hehe). Tiga task mudah tersebut adalah seperti di bawah.

Tugasan pertama

Add aku kat twitter. Setiap orang follow aku, aku akan follow balik. Add aku kat twitter, takde point. Korang hanya dapat point bila.

- Hantar direct message kat twitter aku, dapat 2 point. Contoh benda ko perlu hantar :

Oi life4hire, aku nak join contest ko !

- Korang salin n retweet benda ni kat twitter korang, korang dapat lagi 2 point.

@RT @life4hire Join contest kat blog life4hire. Hadiah bernilai lebih USD120 @ http://xr.com/whk

Tugasan kedua

Buat blog post kat blog korang untuk promote contest aku. Kenapa korang nak menang? Tak kisah BM atau BI. Yang penting kena ada 2 link. Satu link kena pegi ke main page life4hire blog dan lagi satu link pegi ke post task kedua tuh sendiri. Tak kisah korang nak ceritakan camana pon, panjang atau pendek, yang penting ada 2 link tuh, automatik korang ada 5 points. Sila komen kat post task kedua kat life4hire blog untuk cakap korang dah wat blog post supaya aku leh check dan komen. Markah extra akan diberi atas faktor-faktor tertentu yang dirahsiakan tp aku leh cakap, ia bersandarkan kesungguhan peserta itu.

Tugasan ketiga.

Ni la paling senang. Korang hanya perlu subscribe RSS feed life4hire blog dan tinggalkan komen kat entry tugasan ketiga ni. Lepas korang tinggal komen, tros korang dapat satu point. Korang nak menipu pon aku tak kisah tapi kalau korang nak tahu apa kelebihan subscribe blog life4hire aku, korang leh baca kat tugasan ketiga tuh.

Cara pemilihan pemenang.

Setiap point terkumpul akan ditukarkan kepada tiket cabutan bertuah. Cabutan bertuah akan dilakukan setelah tamat pertandingan. Segala markah bonus dan penerangan kenapa diberi, akan diberitahu pada pengumuman pemenang. Segala keputusan adalah muktamad. Tarikh tutup pertandingan adalah pada 15 May 2009.

  Categories: bercelotehfree downloadsgame showlink sharingpara bloggers       Comments (8)

Respons : Kisah di sebalik dua bukit, satu batang

Posted by life4hire on April 8th, 2009

Tajuk biar lucah..kita ikut cam Pemikir Ekstrem nyer style sket…kot2 ramai yang gatal tangan nak clickkan? Tapi aku rasa semua orang dah tahu pasal ape. Banyak lagi blog yang menggunakan tajuk seperti ini tapi aku tak kira…Aku nak jugak guna….Panjang plak aku melalut ni ha…

peti-undi

Jika korang ingat aku nak cerita detail pasal pilihan raya korang silap..korang rasa aku nak wat analisis pasal pilihanraya ari tuh pon korang silap…aku just nak berceloteh sket jer…sebenarnya entry ni adalah respons aku kepada entry kat kongsiblog.com bertajuk “Aku Kecewa Dengan Blogger“.

» Read the rest of this entry…

  Categories: bercelotehcurrent issuesmalaysiakinipolitik malaysia       Comments (28)