Apa kes facebook nak tutup?

Aku baru jer lepas baca berita kat Mstar psl 1malaysia.com ni..isk isk isk..tak tahu la aku nak cakap camana…perasaan aku memang serabut sangat..geram pon ada…senang cerita..bercampur baur perasaan aku ni….

Ramai yang tahu laman 1malaysia.com ni meletup lepas kuar berita facebook kata nak tutup. Berita penuh, korang cari ler sendiri. Intipati berita dia pasal facebook nak tutup la..apa lagi. Reason dia pasal Mark Z kata dia tak larat dan tertekan dengan facebook yang memakan hidup dan personal life dia. Hello? Sape caya berita ni aku leh cakap mmg leh masuk sekolah 10 kali lagi pon belum tentu lagi tak percaya.

Aku bagi 2 reason jer la kenapa berita tuh confirm berita tipu.

1. FB skang ni bukan FB zaman cerita social network tuh. FB skang ni dah berapa ramai developer yang kije ngan dia. Senang cerita Mark Z dah takde nak coding site tuh sendiri dah….dia dah ada kuli-kuli dia sendiri. Bukan kije dia dah nak pening kepala coding menatang tuh. Skang ni kije dia goyang kaki, tunggu duit masuk & pegi salam ngan orang time ada function pape. Tuh jer.

2. Kalau betul pon dia dah serabut, kejadah nyer dia nak tutup tros facebook yang bernilai berbillion2 USD tuh..Kalau dah serabut sangat…jual jer pada sesapa. Google dah dari zaman dulu kala lagi dah berapa kali offer Mark Z nak beli Facebook. Mark Z jer tak nak jual pasal dia tahu FB ni asset dia..dia jual FB, dia kena pikir benda lain untuk jadikan from nothing smp jadi FB, mungkin dah tak wujud kat internet dalam masa 10 tahun ni. Tapi kalau dia jual pon, aku rasa duit dia tak abes makan sampai 7 keturunan.

Aku nak sambung lagi pasal 1malaysia.com tapi kena kuar jap. Kawan aku ajak lepak sepam. Papehal..gua salut lu Mark Z !

Apa kejadah nyer Streamyx penipu besar?

Aku sebenarnya lama dah nak cerita pasal menatang alah problem Streamyx yang terjadi ari tuh tapi tak berkesempatan dengan kije aku yang berlambak. Benda ni jadi sebulan yang lepas dan time tuh aku memang tengah guna Streamyx kat umah. Tetiba line internet aku rasa slow nak mampos. Selalu nyer kalau aku tak bayar bil ke ape ke…confirm tros takleh pakai. Tapi ni tak putus, just slow giler jer.

Benda pertama sekali aku buat, aku call opis aku tanya. Kalau internet macam ni punya slow, mesti ada core link down kat memana. Aku call opis aku tanya bebudak opis, diorang cakap XXXXX link semua ok, takde major alarm. XXXXX link ni link-link core untuk company aku kat seluruh dunia. Aku dah start pelik dah..haram jadah la ni..Aku siap cakap kat diorang lagi, standby la. Confirm ada nanti call masuk cakap ada link memana down & aku mintak diorang cakap kat aku mana yang down. Aku soh diorang check internet kat opis, diorang cakap takde problem pasal guna TIME.com pon. Diulang, TIME bukan TM.NET.

Lama aku menunggu, aku call lagi skali. Diorang confirm cakap takde core link down. Sah, ini confirm Streamyx buat hal. Kalau cam problem ari tuh yang kabel bawah laut kat celah bedah mana dulu down, memang opis aku busy giler dulu sebab kitorang memang ada share dalam core link tuh. Memandangkan tuh hujung minggu, aku tak kije, so aku malas nak amik tahu sangat. So aku wat bodoh jer la dulu. Then start kecoh-kecoh kat blog-0-rama Malaysia, streamyx slow nak mampos.

Lepas tuh aku guna proxy sebab nak test betul tak teori aku Streamyx ada problem. Cantek jer laju aku guna proxy. Sah Streamyx bangang. Lpeas tuh aku pegi opis guna internet, semua cun takde masalah. Melengkapkan lagi teori aku Streamyx ada problem sendiri.

Lepas tuh, dalam 6 hari, Streamyx wat announcement. Mula-mula sekali, kita tengok official statement dari Streamyx.

Dear Valued Customers,

Telekom Malaysia Berhad (TM) wishes to announce that there is a disruption of its Internet services since 18 February 2009 due to circuit fault on the Asia Pacific Cable Network 2 (APCN2) between Kuantan – Katong in Singapore and Shantou – Tanshui in Taiwan linking Malaysia to the United States (US).

Due to this, customers using Internet services may now experience slow browsing while accessing content hosted in the U.S. In addition, customers using other IP services such as Virtual Private Network (VPN) and other critical business applications linked to the US may also experience some service degradation.

To alleviate the problem, some of the links have been rerouted to alternate routes to ease the congestion.

During the restoration process, traffic to Northern America may experience minor degradation while traffic to other countries is not affected. TM expects the complete recovery of its services by 5 March 2009. TM will make further announcements on the progress of the restoration works.

TM wishes to assure its customers that it is undertaking all necessary measures to restore communications services for its customers as soon as possible.

Customers can call TM at 100 and select “Internet Services” or e-mail us at help@tm.com.my for any Internet related problems.

Thank you

Celah bedah la Streamyx! Ko nak tipu orang lain guna menatang alah penjelasan tuh boleh la. Makcik pakcik yang baca paper Utusan kat kampung ko leh tipu. Tapi korang ingat bleh tipu ke golongan-golongan ada pengetahuan network ni? Bodoh betol. Meh aku buat penjelasan terperinci apakah sebenarnya menatang yang TMNET kelentong kat kita selama ni. Kalau korang rasa nak saman, suka hati korang la.

Dah la announcement lambat giler keluar, menipu plak tuh. Memula sekali kita kena tahu apakah itu APCN2. APCN2 atau nama panjang nyer Asia-Pacific Cable Network 2 tuh sebenarnya core link  menghubungkan Malaysia dengan Asia Pasifik lain. Dengan kata lain, ini juga adalah kabel yang sama yang menyebabkan gangguan internet dulu time gempa bumi kat Taiwan tuh. Mari kita tgk camana rupa APCN2 ni.

apncn2

Kalau nak tengok lagi besar, korang leh download file PDF ni.

Continue reading “Apa kejadah nyer Streamyx penipu besar?”

Terjemahan dari Siri Bercakap Dengan Alien (Live in Planet F)

alient

Encik Marzuki Jalil dair blog dilarangmelarang.com tetiba bercakap dalam bahasa alien. Berikut adalah transcipt asal bahasa alien tersebut.

Sefesifiafapafa yangfang dafapatfat memfembafacafa enfentrifri ifinifi mefemangfang hefebatfat. Mafasafa afukufu sefekofolah dufu punfun afukufu takfak dafapatfat mefemefecahfah bafahafasafa ifinifi lafagifi. Mafasafa tufu punfun afakufu defengarfgar punfun mafacamfam oforangfang bofodohfoh.

Sefekafarangfang nifi punfun afakufu rafasafa afakufu plakflak yangfang memfembofodohfohkanfan oforangfang.

Kahfahkahfahkahfah.

Sefebefenarfarnyafya afakufu bafarufu dafarifi panfantaifai nifi, pefenatfat takfat terferkifirafa hafarifi ifinifi. Rafasafanyafya kafalifi teferakfakhirfir afakufu manfandifi panfantaifai afadafalahfah emfempatfat befelahfah tafahunfun lefepasfas. Mafasafa ifitufu afakufu kefecilfil lafagifi. Afapafa lafagifi, samfampaifai nafaikfik lefemasfah afakufu kefenafa renfendamfam afairfir defenganfgan Afabangfang Kafamalfal. Ifitufu kefenafanganfgan afakufu yangfang pafalingfing infindahfah.

Hafarifi ifinifi afakufu dafapatfat bafanyakfyak kefetamfam, samfampaifai safakitfit jafarifi afakufu kefenafa gifigitfit. Mafacamfam takfak bestfest lakfak berferceferifitafa defenganfgan bafahafasafa afalifienfen nifi, lafainfin kafalifilahfah afakufu samfambungfung.

Pungfunggungfung afakufu tifibafa-tifibafa rafasafa ngifgilufu sefebabfab lafamafa safangatfgat beferenfendamfam defenganfgan afairfir mafasinfin.

Hikfikhikfik.

Nofotafakafakifi : Kafalaufau kafamufu bofolehfeh bafacafa enfentrifri ifinifi sifilafa tafaipfip ‘afakufu berferjafayafa bafacafa’ dafalamfam rufuafanganfgan kofomenfen. Afakufu nakfak tefengokfgok beferafapafa rafamaifai yangfang mefemangfang hefebatfat.

Oleh kerana aku tahu sedikit sebanyak tentang dialek alien ni…maka aku telah translatekan kepada Bahasa Malaysia. Namun begitu, terdapat beberapa perkataan yang aku tambah sket dalam kurungan untuk sesuaikan dengan Bahasa Malaysia. Mungkin Bahasa Alien ni lain sket struktur bahasa dia atau berbeza dari segi tatabahasa, jadi aku tambahkan untuk kemudahan korang membaca. Jangan tanya aku, aku bukan pakar basa atau pakar tatabahasa Alien dari Planet F. Jadi terimalah, terjemahan ini dari aku untuk semua.

Sesiapa yang dapat membaca ennti ini memang hebat. Masa aku sekolah dulu pun aku tak dapat memecah bahasa ini lagi. Masa tu pun aku dengar pun macam orang bodoh.

Sekarang ni pun aku rasa aku plak yang membodohkan orang.

Kahkahkah.

Sebenarnya aku baru (balik/pulang) dari pantai ni, penat tak terkira hari ini. Rasanya kali terakhir aku mandi pantai adalah empat belah (belas) tahun lepas. Masa itu aku kecil lagi. Apa lagi, sampai naik lemas aku kena rendam air dengan Abang Kamal. Itu kenangan aku yang paling indah.

Hari ini aku dapat banyak ketam, sampai sakit jari aku kena gigit. Macam tak best lak bercerita dengan bahasa alien ni, lain kalilah aku sambung.

Pungggung aku tiba-tiba rasa ngilu sebab lama sangat berendam dengan air masin.

Hikhik.

Notakaki : Kalau kamu boleh baca entri ini sila taip ‘aku berjaya baca’ dalam ruangan komen. Aku nak tengok berapa ramai yang memang hebat.

Aku pikir balik, kesian jugak bahasa Alien ni..lebih kurang sama jer dengan Bahasa Melayu, tapi sebab lain sket, tros jadi panjang berjela..kesian tangan diorang nak menulis…confirm lenguh tapi confirm laju giler diorang menaip !

Mengenali kongkang dan Rozita Che Wan

Korang tahu apa itu kongkang? Kongkang tuh adalah salah satu jenis binatang yang seangkatan dengan monyet, beruk, kera, siamang dan juga babun. Kongkang atau nama saintifiknya Nycticebus Coucang adalah sejenis haiwan yang semakin terancam dan hampir pupus.

Kongkang tak ada kaitan dengan panda walaupun sekali pandang pon tak logik kita leh kata boleh kata kongkang itu macam panda, lebih-lebih lagi kat Malaysia. Untuk sesiapa yang tak pernah tengok kongkang, ni gambar kongkang seperti di bawah.

kongkang

Aku tak paham betul bila ada orang Malaysia kata tersilap tengok kongkang ni dengan beruang panda. Malaysia ada beruang panda ke?

Continue reading “Mengenali kongkang dan Rozita Che Wan”