Terjemahan dari Siri Bercakap Dengan Alien (Live in Planet F)

Posted by life4hire on February 28th, 2009

alient

Encik Marzuki Jalil dair blog dilarangmelarang.com tetiba bercakap dalam bahasa alien. Berikut adalah transcipt asal bahasa alien tersebut.

Sefesifiafapafa yangfang dafapatfat memfembafacafa enfentrifri ifinifi mefemangfang hefebatfat. Mafasafa afukufu sefekofolah dufu punfun afukufu takfak dafapatfat mefemefecahfah bafahafasafa ifinifi lafagifi. Mafasafa tufu punfun afakufu defengarfgar punfun mafacamfam oforangfang bofodohfoh.

Sefekafarangfang nifi punfun afakufu rafasafa afakufu plakflak yangfang memfembofodohfohkanfan oforangfang.

Kahfahkahfahkahfah.

Sefebefenarfarnyafya afakufu bafarufu dafarifi panfantaifai nifi, pefenatfat takfat terferkifirafa hafarifi ifinifi. Rafasafanyafya kafalifi teferakfakhirfir afakufu manfandifi panfantaifai afadafalahfah emfempatfat befelahfah tafahunfun lefepasfas. Mafasafa ifitufu afakufu kefecilfil lafagifi. Afapafa lafagifi, samfampaifai nafaikfik lefemasfah afakufu kefenafa renfendamfam afairfir defenganfgan Afabangfang Kafamalfal. Ifitufu kefenafanganfgan afakufu yangfang pafalingfing infindahfah.

Hafarifi ifinifi afakufu dafapatfat bafanyakfyak kefetamfam, samfampaifai safakitfit jafarifi afakufu kefenafa gifigitfit. Mafacamfam takfak bestfest lakfak berferceferifitafa defenganfgan bafahafasafa afalifienfen nifi, lafainfin kafalifilahfah afakufu samfambungfung.

Pungfunggungfung afakufu tifibafa-tifibafa rafasafa ngifgilufu sefebabfab lafamafa safangatfgat beferenfendamfam defenganfgan afairfir mafasinfin.

Hikfikhikfik.

Nofotafakafakifi : Kafalaufau kafamufu bofolehfeh bafacafa enfentrifri ifinifi sifilafa tafaipfip ‘afakufu berferjafayafa bafacafa’ dafalamfam rufuafanganfgan kofomenfen. Afakufu nakfak tefengokfgok beferafapafa rafamaifai yangfang mefemangfang hefebatfat.

Oleh kerana aku tahu sedikit sebanyak tentang dialek alien ni…maka aku telah translatekan kepada Bahasa Malaysia. Namun begitu, terdapat beberapa perkataan yang aku tambah sket dalam kurungan untuk sesuaikan dengan Bahasa Malaysia. Mungkin Bahasa Alien ni lain sket struktur bahasa dia atau berbeza dari segi tatabahasa, jadi aku tambahkan untuk kemudahan korang membaca. Jangan tanya aku, aku bukan pakar basa atau pakar tatabahasa Alien dari Planet F. Jadi terimalah, terjemahan ini dari aku untuk semua.

Sesiapa yang dapat membaca ennti ini memang hebat. Masa aku sekolah dulu pun aku tak dapat memecah bahasa ini lagi. Masa tu pun aku dengar pun macam orang bodoh.

Sekarang ni pun aku rasa aku plak yang membodohkan orang.

Kahkahkah.

Sebenarnya aku baru (balik/pulang) dari pantai ni, penat tak terkira hari ini. Rasanya kali terakhir aku mandi pantai adalah empat belah (belas) tahun lepas. Masa itu aku kecil lagi. Apa lagi, sampai naik lemas aku kena rendam air dengan Abang Kamal. Itu kenangan aku yang paling indah.

Hari ini aku dapat banyak ketam, sampai sakit jari aku kena gigit. Macam tak best lak bercerita dengan bahasa alien ni, lain kalilah aku sambung.

Pungggung aku tiba-tiba rasa ngilu sebab lama sangat berendam dengan air masin.

Hikhik.

Notakaki : Kalau kamu boleh baca entri ini sila taip ‘aku berjaya baca’ dalam ruangan komen. Aku nak tengok berapa ramai yang memang hebat.

Aku pikir balik, kesian jugak bahasa Alien ni..lebih kurang sama jer dengan Bahasa Melayu, tapi sebab lain sket, tros jadi panjang berjela..kesian tangan diorang nak menulis…confirm lenguh tapi confirm laju giler diorang menaip !

  Categories: benda bongok!bercelotehjokespara bloggers       Comments (17)

Kamus Dewan Online

Posted by life4hire on February 27th, 2009

Aku dh lama sebenarnya simpan link ni & nak share dengan korang, tapi disebabkan aku takde masa nak update blog, so memang tak sempat la nak share kan? Tapi setelah satu komen Encik Spatt dibaca oleh aku kat post dia berkenaan hukum karma, tros aku nak share dengan korang dan juga Encik Spatt link ni. Link apekah itu? Link ini adalah link kepada Kamus Dewan Online atau pon dengan bahasa Melayu nyer Kamus Dewan Dalam Talian. Dipendekkan cerita, beginilah komen Spatt yang melahirkan post ini.

kamus dewan spatt hilang

Sebenarnya Encik Spatt sudah kehilangan Kamus Dewan dia yang mahal tuh. Aku pon pernah ada Kamus Dewan jugak. Tebal duh, penat aku membelek siot. Dulu aku rajin buat Teka Silang Kata Utusan. Jenuh aku buat & pos, tapi tak pernah menang pon. Hampeh !

So link yang aku nak share sebenarnya adalah link kepada Kamus Dewan Online. Time dulu aku nak guna Kamus Dewan, aku dah try search kat internet, tapi tak jumpa. Mungkin tak wujud lagi kot time tuh. Dah lama dah aku try cari tapi tak ingat bila. So kepada kekawan yang malas nak bukak link tuh, aku dah sertakan sekali webshot untuk halaman Kamus Dewan Online tuh.

» Read the rest of this entry…

  Categories: bercelotehlink sharingpara bloggerswords of wisdom       Comments (155)