P1wimax, aku nak refund aku!

Tajuk blom pape lagi dah ganas dah. Tapi tuh la menunjukkan betapa aku tensen nyer menuggu P1wimax nyer refund. Masuk hari ni, dah berapa puluh hari bekerja dah aku tunggu. Diorang janji 45 hari bekerja, kalau ikut aku ni..memang dah lebih sangat dah ni. Dah la lambat, bermacam-macam alasan bahagian finance department bagi. Cek tak siap la, masih dalam proses lagi la.

p1w1max-usb-modem

Aku pengguna P1 Wimax untuk 2 pakej. Pakej RM99 DS300 dengan pakej RM149 Wiggy. Disebabkan connection yang lembab kat area rumah aku, so aku terminate P1 Wiggy pada 9 Oktober 2009. Aku dah bayar upfront untuk 2 tahun, so bebulan diorang charge ke kredit card aku. Walaupun connection mengecewakan, tapi aku tetap guna P1 DS300 untuk kegunaan internet aku.

Lepas aku pegi p1 Paddock untuk terminate, diorang calculate berapa jumlah untuk dikembalikan, aku pun menuggu la dengan sabarnya. Disebabkan aku nak pindah rumah, aku mintak untuk amik check dekat P1 Paddock. Lepas 45 hari bekerja, aku call balik tanya, diorang kata tak siap lagi. Dan juga disebabkan time aku call sehari sebelum public holiday, so customer service tak boleh nak check dengan finance department pasal diorang cuti. Aku sabar menanti hingga ke minggu hadapan.

Minggu hadapan aku call, diorang kata check dah siap dan menanti kat P1 Paddock. So aku pon merempit la pegi P1 Paddock lepas buat survey ngan housemate aku, namun kecewa juga. Bila aku sampai ke P1 Paddock, diorang kata check aku takde dalam simpanan diorang. Dan sekali lagi sebab esoknya public holiday, maka diorang tak dapat check dengan finance department. Takpe, aku sabar lagi.

Minggu hadapannya, aku call lagi customer service dan juga berkomunikasi melalui twitter. Masih tiada perubahan atau update dari finance department. Customer service juga mencadangkan supaya tukar dari check kepada bank in memandangkan diorang ada no akaun Maybank aku dan customer service raise satu high priority ticket kepada finance department. Aku pon bersetuju pasal aku pun dah malas nak merempit pegi ke P1 Paddock. Aku juga meminta seseorang dari finance department untuk call aku bagi menjelaskan kelewatan refund aku.

Dua tiga hari lepas tuh, aku call lagi memandangkan tiada orang call aku dari finance department. Bila customer service check ticket, still takde lagi info dari finance department pasal refund aku. Diorang minta aku bersabar lagi dan duit akan dimasukkan dalam masa terdekat. Seseorang dari finance department akan call aku pada selewat-selewatnya hari Rabu (30hb Disember 2009) untuk check duit refund dah masuk belum.

So, semalam adalah hari Rabu yang dimaksudkan dan masih tiada orang dari finance department call aku. So aku call lagi customer service untuk mendapat maklum balas. Diorang check dengan finance department dan finance department kata check belum siap walhal aku dah mintak bank in ke akaun Maybank aku. Camana pulak tetiba jadi check balik? Mana satu yang betul ni? So aku cakap kat diorang, aku nak someone from finance department call aku jugak untuk perjelaskan hal ni. Payah sangat ke nak call seorang customer ni?

Kalau P1wimax boleh habiskan berapa banyak duit untuk promotion dan iklan kat Buletin Utama tetiap hari, takkan la refund yang tak seberapa untuk seorang customer pon tak boleh? Aku bukan ex-customer kerana aku masih lagi mempunyai akaun P1wimax dan masih membayar bil seperti biasa untuk diorang. Finance department pon busy sangat ke sampai nak call explain untuk seorang customer yang cukup sabar menanti refund dia yang tak kunjung tiba? So sehingga saat entry ini ditulis, masih tiada lagi duit dalam akaun Maybank aku.

Aku seorang yang sukakan revolution dalam banyak perkara, dalam perihal broadband, politik dan banyak lagi. Time P1wimax memula keluar, aku sangat teruja sebab aku rasa P1wimax boleh mencabar monopoli broadband kat Malaysia. Tapi kalau macam ni service diorang kepada pelanggan, tidak mustahil P1wimax akan berkesudahan sama seperti pembekal broadband lain kat Malaysia ni. Walau bagaimana pun, aku nak ucapkan terima kasih kepada Sharminie ( atau Sharlinie, tak ingat nama), Karting dan Sean(kalau tak silap) dari twitter & customer service kerana sudi melayan aku khususnya, dan customer service lain yang aku tak ingat nak tanya nama.

Akhir kata, bila la agak nyer aku nak dapat refund dari P1 ni ???

Yea..Callister di sini

Senang hati lak rasanya dapat berbahasa malaysia. Sila layan youtube di bawah dulu yer.

Real ke 2? Tapi kalo aku jadik bride dia, aku wat lemas2..xda la malu sgt…

Yea.. Sebenarnya excited gile bile hari minggu lepas bile abang ngah aku yang duk Sabah tu col, dia bagitau yang dia bakal jadik Pak Ngah. Ish aku pun rasa pelik yang amat sangat, eh bini dia yang pregnant apehal lak dia nak jadik pak ngah patutnya dia jadik abah? Oh baru aku paham lawak dia, maknanya abang aku yang sulung 2 la yang nk jadik abah.. Oh, angah aku kawin dulu dari along aku,sebab 2 la kak ngah aku yang pregnant dulu baru kak long..

Wah..suke gile hati aku ni sebab dalam tahun ni aku bakal dapat dua ank sedara. Yea tuan2, dua tau..Insyaallah satu lahir bulan 8 dan satu lagi bulan 12.. Haha…sile jeles ye kawan2…(sumpah hari 2 aku jeles bila noktahhitam citer pasal anak sedara dia) Sebab baru ni la aku akan dapat merasa ada anak buah..Bila dapat lak, skali dua.. HEHEHE.. Serius excited. Tapi yang xbrape best nya, abang aku yang sulung tu bulan 4 ni nak g keje kat Arab, dia xbawa bini dia lagi.. So, sian la kakak ipar aku kalo mengidam xda suami nk tolong.. Tapi xpe, kakak ipar aku 2 duk kat damansara je, boleh je aku tgk-tgkan. Ceh..nk tolong tgkkan konon, padahal aku pun orang tolong tgkan..

Continue reading “Yea..Callister di sini”

Apa kejadah nyer Streamyx penipu besar?

Aku sebenarnya lama dah nak cerita pasal menatang alah problem Streamyx yang terjadi ari tuh tapi tak berkesempatan dengan kije aku yang berlambak. Benda ni jadi sebulan yang lepas dan time tuh aku memang tengah guna Streamyx kat umah. Tetiba line internet aku rasa slow nak mampos. Selalu nyer kalau aku tak bayar bil ke ape ke…confirm tros takleh pakai. Tapi ni tak putus, just slow giler jer.

Benda pertama sekali aku buat, aku call opis aku tanya. Kalau internet macam ni punya slow, mesti ada core link down kat memana. Aku call opis aku tanya bebudak opis, diorang cakap XXXXX link semua ok, takde major alarm. XXXXX link ni link-link core untuk company aku kat seluruh dunia. Aku dah start pelik dah..haram jadah la ni..Aku siap cakap kat diorang lagi, standby la. Confirm ada nanti call masuk cakap ada link memana down & aku mintak diorang cakap kat aku mana yang down. Aku soh diorang check internet kat opis, diorang cakap takde problem pasal guna TIME.com pon. Diulang, TIME bukan TM.NET.

Lama aku menunggu, aku call lagi skali. Diorang confirm cakap takde core link down. Sah, ini confirm Streamyx buat hal. Kalau cam problem ari tuh yang kabel bawah laut kat celah bedah mana dulu down, memang opis aku busy giler dulu sebab kitorang memang ada share dalam core link tuh. Memandangkan tuh hujung minggu, aku tak kije, so aku malas nak amik tahu sangat. So aku wat bodoh jer la dulu. Then start kecoh-kecoh kat blog-0-rama Malaysia, streamyx slow nak mampos.

Lepas tuh aku guna proxy sebab nak test betul tak teori aku Streamyx ada problem. Cantek jer laju aku guna proxy. Sah Streamyx bangang. Lpeas tuh aku pegi opis guna internet, semua cun takde masalah. Melengkapkan lagi teori aku Streamyx ada problem sendiri.

Lepas tuh, dalam 6 hari, Streamyx wat announcement. Mula-mula sekali, kita tengok official statement dari Streamyx.

Dear Valued Customers,

Telekom Malaysia Berhad (TM) wishes to announce that there is a disruption of its Internet services since 18 February 2009 due to circuit fault on the Asia Pacific Cable Network 2 (APCN2) between Kuantan – Katong in Singapore and Shantou – Tanshui in Taiwan linking Malaysia to the United States (US).

Due to this, customers using Internet services may now experience slow browsing while accessing content hosted in the U.S. In addition, customers using other IP services such as Virtual Private Network (VPN) and other critical business applications linked to the US may also experience some service degradation.

To alleviate the problem, some of the links have been rerouted to alternate routes to ease the congestion.

During the restoration process, traffic to Northern America may experience minor degradation while traffic to other countries is not affected. TM expects the complete recovery of its services by 5 March 2009. TM will make further announcements on the progress of the restoration works.

TM wishes to assure its customers that it is undertaking all necessary measures to restore communications services for its customers as soon as possible.

Customers can call TM at 100 and select “Internet Services” or e-mail us at help@tm.com.my for any Internet related problems.

Thank you

Celah bedah la Streamyx! Ko nak tipu orang lain guna menatang alah penjelasan tuh boleh la. Makcik pakcik yang baca paper Utusan kat kampung ko leh tipu. Tapi korang ingat bleh tipu ke golongan-golongan ada pengetahuan network ni? Bodoh betol. Meh aku buat penjelasan terperinci apakah sebenarnya menatang yang TMNET kelentong kat kita selama ni. Kalau korang rasa nak saman, suka hati korang la.

Dah la announcement lambat giler keluar, menipu plak tuh. Memula sekali kita kena tahu apakah itu APCN2. APCN2 atau nama panjang nyer Asia-Pacific Cable Network 2 tuh sebenarnya core link  menghubungkan Malaysia dengan Asia Pasifik lain. Dengan kata lain, ini juga adalah kabel yang sama yang menyebabkan gangguan internet dulu time gempa bumi kat Taiwan tuh. Mari kita tgk camana rupa APCN2 ni.

apncn2

Kalau nak tengok lagi besar, korang leh download file PDF ni.

Continue reading “Apa kejadah nyer Streamyx penipu besar?”

Kalau aku seorang ahli politik…

Sekarang ni orang tengah dok hangat pasal dua benda jer… Cerita pasal kekejaman Israel serang orang Palestine dan pilihan raya kecil kat Terengganu. Kalau bukak berita, mesti dok cerita pasal 2 benda ni jer. Kalau tak caya, korang try bukak berita pukul 8 tuh.

Pertama sekali, aku nak lari dari topik sket. Sahabat aku Noktah Hitam ada buat post pasal kekejaman Israel, korang patut baca post dia. Aku dah sembang panjang ngan dia pasal isu ni, so aku nak tegaskan kat sini, post aku bertajuk Boikot Israel=Boikot Arsenal mungkin telah disalah tafsir oleh ramai pihak. Kita patut tahu beza Yahudi dan Israel, company yang ada kepentingan direct dengan Israel atau hanya tokey dia Yahudi. Apa yang aku zahirkan di entry sebelum ini hanyalah respons balas aku dari kaca mata yang telah dizahirkan oleh entry seorang blogger lain.

Panjang lak intro aku. Berbalik kepada persoalan asal, aku amat pelik dengan ahli-ahli politik sebenarnya. Mungkin kerana aku bukan seorang ahli politik, aku bukan ahli mana-mana parti politik atau aku takde pengalaman sebagai seorang ahli politik, aku tak tahu kepayahan seorang ahli politik. Mungkin kompleks sangat kot kehidupan sebagai ahli politik sampai dia sukar sangat nak buat sesuatu untuk kawasan yang diwakilinya.

Continue reading “Kalau aku seorang ahli politik…”

Aku nak berhenti merokok ! Ada cadangan ?

Aku dah buat keputusan sebulat suara, setekad mungkin dalam hati aku. Aku nak berhenti merokok, for good ! Sebenarnya usaha ni dah bermula dari sekarang tapi aku jadikan ini matlamat untuk tahun 2009. Ni top of the list aku untuk tahun 2009. Semoga sesiapa yang dah berjaya berhenti merokok, boleh memberikan aku panduan untuk berhenti merokok.

berhenti_merokok

Antara sebab aku nak berhenti merokok adalah :

  • Rokok membahayakan kesihatan
  • Rokok membakar duit aku nak kahwin
  • Rokok menguningkan gigi aku
  • Rokok buat bilik aku bersepah ngan abu rokok
  • Rokok menyumbang ke arah penipisan ozon dan sampah ke alam sekitar
  • Rokok memberikan mewujudkan suasana tidak mesra kepada kekawan aku
  • Rokok membuatkan mak aku suka sindir aku
  • Rokok bla bla bla bla… (sila isi sendiri di ruangan komen)

Oleh sebab-sebab di atas, aku nak berhenti merokok. Dan di kesempatan ini, aku mengambil inisiatif untuk menyeru rakan-rakan aku seperti Syam Aeropama (selamat kembali berblog), Noktah Hitam, Bongkersz dan Lochoe untuk berhenti merokok bersama aku. Sesiapa ada cara berkesan untuk berhenti merokok, aku amat alu-alukan komen korang. Nanti aku buat satu list dalam tulisan aku yang seterusnya mengenai cadangan-cadangan dan tips untuk berhenti merokok dari sesiapa yang memberi komen di blog aku nanti !