Kamus Dewan Online

Aku dh lama sebenarnya simpan link ni & nak share dengan korang, tapi disebabkan aku takde masa nak update blog, so memang tak sempat la nak share kan? Tapi setelah satu komen Encik Spatt dibaca oleh aku kat post dia berkenaan hukum karma, tros aku nak share dengan korang dan juga Encik Spatt link ni. Link apekah itu? Link ini adalah link kepada Kamus Dewan Online atau pon dengan bahasa Melayu nyer Kamus Dewan Dalam Talian. Dipendekkan cerita, beginilah komen Spatt yang melahirkan post ini.

kamus dewan spatt hilang

Sebenarnya Encik Spatt sudah kehilangan Kamus Dewan dia yang mahal tuh. Aku pon pernah ada Kamus Dewan jugak. Tebal duh, penat aku membelek siot. Dulu aku rajin buat Teka Silang Kata Utusan. Jenuh aku buat & pos, tapi tak pernah menang pon. Hampeh !

So link yang aku nak share sebenarnya adalah link kepada Kamus Dewan Online. Time dulu aku nak guna Kamus Dewan, aku dah try search kat internet, tapi tak jumpa. Mungkin tak wujud lagi kot time tuh. Dah lama dah aku try cari tapi tak ingat bila. So kepada kekawan yang malas nak bukak link tuh, aku dah sertakan sekali webshot untuk halaman Kamus Dewan Online tuh.

Continue reading “Kamus Dewan Online”

Kalau aku seorang ahli politik…

Sekarang ni orang tengah dok hangat pasal dua benda jer… Cerita pasal kekejaman Israel serang orang Palestine dan pilihan raya kecil kat Terengganu. Kalau bukak berita, mesti dok cerita pasal 2 benda ni jer. Kalau tak caya, korang try bukak berita pukul 8 tuh.

Pertama sekali, aku nak lari dari topik sket. Sahabat aku Noktah Hitam ada buat post pasal kekejaman Israel, korang patut baca post dia. Aku dah sembang panjang ngan dia pasal isu ni, so aku nak tegaskan kat sini, post aku bertajuk Boikot Israel=Boikot Arsenal mungkin telah disalah tafsir oleh ramai pihak. Kita patut tahu beza Yahudi dan Israel, company yang ada kepentingan direct dengan Israel atau hanya tokey dia Yahudi. Apa yang aku zahirkan di entry sebelum ini hanyalah respons balas aku dari kaca mata yang telah dizahirkan oleh entry seorang blogger lain.

Panjang lak intro aku. Berbalik kepada persoalan asal, aku amat pelik dengan ahli-ahli politik sebenarnya. Mungkin kerana aku bukan seorang ahli politik, aku bukan ahli mana-mana parti politik atau aku takde pengalaman sebagai seorang ahli politik, aku tak tahu kepayahan seorang ahli politik. Mungkin kompleks sangat kot kehidupan sebagai ahli politik sampai dia sukar sangat nak buat sesuatu untuk kawasan yang diwakilinya.

Continue reading “Kalau aku seorang ahli politik…”

Boikot Israel = Boikot Arsenal ?

Aku dah lama dah tak update blog. Bukan ketandusan idea nak update tetapi aku amat sibuk dengan kerja-kerja di pejabat, lantas membantutkan hasrat aku untuk menulis di sini. Kalau diikutkan, bertimbun-timbun kerja tengah menunggu, tapi aku gagahkan juga menaip kerana ada sebab yang membuatkan darah aku menggelegak. (fuh, poyo giler !)

Sekarang ni setiap hari berita tengah kecoh dengan serangan Israel ke atas Gaza dan bumi Palestine. Bukan setakat berita dan akhbar, malah para blogger sekalian pon ingin berkongsi pendapat, pandangan dan resolusi masing-masing ke atas isu ini. Ada yang boikot Fotopages seperti Rohaizad, ada yang bertanya sejauh mana kita peduli pasal Palestin seperti Affuan, Megat mengajak kita bersatu membantu Palestin dan memboikot Israel jugak dan macam-macam lagi.

Berbalik kepada persoalan yang membuatkan hati aku panas tadi adalah daripada seorang blogger yang penyokong tegar Manchester United. Mungkin sesetengah orang tahu, mungkin ramai yang tidak tahu aku peminat Arsenal. So sememangnya orang-orang Big Four kat EPL ni suka kutuk team sana-sini (tapi bukan aku). So aper yang membuatkan aku rasa terbakar tadi? Ni sebenarnya puncanya !

Continue reading “Boikot Israel = Boikot Arsenal ?”

Turtles Went To Picnic !

turtle

A turtle family went on a picnic.. The turtles, being naturally slow about things, took seven years to prepare for their outings.Finally the turtle family left home looking for a suitable place. During the second year of their journey they found it. For about six months theycleaned up the area, unpacked the picnic basket, and completed the arrangements.

Then they discovered the had forgotten the salt. A picnic without salt would be a disaster, they all agreed. After a lengthy discussion, the youngest turtle was chosen to retrieve the salt from home.

Although he was the fastest of the slow moving turtles, the little turtle whined, cried, and wobbled in his shell. He agreed to go on one condition: that no one would eat until he returned. The family consented and the little turtle left.

Three years passed– and the little turtle had not returned. Five years…six years.. then in the seventh year of his absence, the oldest turtle could no longer contain his hunger. He announced that he was going to eat and began to unwrap a sandwich.

At that point the little turtle suddenly popped out from behind a tree shouting, “SEE I knew you wouldn’t wait. Now I am not going to go get the salt.”

The Moral Is…

Some of us waste our lives waiting for people to live up to our expectations of them. We are so concerned about what others are doing that we don’t do anything ourselves.

Jokes to end your weekdays !

When u get this sms, send it 2
1 person u love,
1 u hate,
1 u always think of
& 1 u wish 2 kill..

…..Now keep guessin y i sent it 2 U.

HOW TO START YOUR DAY WITH A POSITIVE OUTLOOK

1. Open a new file in your PC.
2. Name it ” Boss ”
3. Send it to the RECYCLE BIN
4. Empty the RECYCLE BIN
5. Your PC will ask you, “Are you sure you want to delete Boss permanently? ”
6. Answer calmly, “Yes,” and press the mouse button firmly….
7. Feeling better?

Men want 3 qualities in wives: Economist in kitchen, artist in home& devil
in bed. But they get artist in kitchen, devil in home& economist in Bed.

What is the difference between men and pigs?
Pigs don’t turn into men when they drink.

Q: What’s the difference between a good lawyer and a great lawyer?
A: A good lawyer knows the law. A great lawyer knows the judge.

Mother: So, you want to become my son-in-law?
Boy: Not really, but I don’t see any other way to marry your daughter

There is a sign in the toilet of the Sex Change Clinic. It reads “We may
never piss this way again.”

Q: Why dogs don’t marry?
A: Because they are already leading a dog’s life!

Q: What’s the diff between mother & wife?
A: One woman brings into the world crying & the other ensures you continue to do so.

Boss: I’ll give you 3000 per month and in three months, I’ll raise it to
6000. So when would you like to start?
Santa: In 3 months.

A recent study showed that the average husband only actually speaks to his wife about thirty-seven minutes each week.
Well, yeah, I can believe that, I mean just how long does it take to say “Uh-huh” or “Yes dear” or “I’m sorry” ?

Pilot asking permission to land said, “Guess who?”
Controller switches the field lights off and replied, “Guess where!”