Kamus Dewan Online

Posted by life4hire on February 27th, 2009 | tags: , , ,

Aku dh lama sebenarnya simpan link ni & nak share dengan korang, tapi disebabkan aku takde masa nak update blog, so memang tak sempat la nak share kan? Tapi setelah satu komen Encik Spatt dibaca oleh aku kat post dia berkenaan hukum karma, tros aku nak share dengan korang dan juga Encik Spatt link ni. Link apekah itu? Link ini adalah link kepada Kamus Dewan Online atau pon dengan bahasa Melayu nyer Kamus Dewan Dalam Talian. Dipendekkan cerita, beginilah komen Spatt yang melahirkan post ini.

kamus dewan spatt hilang

Sebenarnya Encik Spatt sudah kehilangan Kamus Dewan dia yang mahal tuh. Aku pon pernah ada Kamus Dewan jugak. Tebal duh, penat aku membelek siot. Dulu aku rajin buat Teka Silang Kata Utusan. Jenuh aku buat & pos, tapi tak pernah menang pon. Hampeh !

So link yang aku nak share sebenarnya adalah link kepada Kamus Dewan Online. Time dulu aku nak guna Kamus Dewan, aku dah try search kat internet, tapi tak jumpa. Mungkin tak wujud lagi kot time tuh. Dah lama dah aku try cari tapi tak ingat bila. So kepada kekawan yang malas nak bukak link tuh, aku dah sertakan sekali webshot untuk halaman Kamus Dewan Online tuh.

kamus-dewan-online-1

Tuh la rupanya Kamus Dewan Online tuh. Untuk orang nak tahu camana nak buat webshot atau screenshot mudah seperti di atas, korang leh refer tutorial yang aku dah buat dekat sini.

Bukan setakat ada Kamus Dewan, malah ada jugak kamus untuk istilah-istilah lain seperti di bawah. Disebabkan aku malas nak menaip sebijik-sebijik, korang tengok jer la screenshot kat bawah ni.

istilah-lain

Mudah betul aku rasa bila dah ada kamus online seperti ini. Alang-alang aku dah bukak Kamus Dewan Online ni, meh kita tengok apakah maksud domain aku ni mengikut Kamus Dewan ! So maksud berceloteh mengikut Kamus Dewan adalah …

kamus-dewan-online-2

So begitulah celoteh aku untuk kali ni. Diharapkan Encik Spatt dapat mengambil manfaat dari entry aku kali ni dan semoga beliau tidak bersedih di atas kehilangan Kamus Dewan beliau.

UPDATE 

Kamus Dewan Online telah bertukar kepada URL baru iaitu http://prpm.dbp.gov.my/

Similar Posts:

  Categories: bercelotehlink sharingpara bloggerswords of wisdom

You can leave a response, or trackback from your own site.

155 Responses to “Kamus Dewan Online”

  1. Callister Says:

    nape mcik xpernah tau pun wujud kamus ni??
    haha..maybe sb xpernah cari..

    Callisters last blog post..Koala bushfire survivor wins hearts

    Reply

    life4hire Reply:

    tuh la..guna google utk hiburan jer..manjang cari pasal GA & DH…huhuhuhuhu~~

    Reply

    bella Reply:

    apetu x fhmlah…hehehe;)

    Reply

    nurin Reply:

    sapa2 blh tolong ajar kakak guna kamus ni… terdesak nak carik perkataan bhs melayu ni… nak tlg anak buat hmwork

    Reply

  2. Kujie Says:

    Kak Jie guna kamus dewan online…
    DBP dah ada link baru kot..dulu mcm lain..skrg ni bila klik ‘carian kata’ dia g kat link ni

    http://prpm.dbp.gov.my/

    Pusat Rujukan Persuratan Melayu.

    Kujies last blog post..Penyakit Kantung

    Reply

    life4hire Reply:

    tenkiu kak jie..nanti saya update post utk kak jie…

    Reply

    nurin Reply:

    website nyer apa dik

    Reply

  3. oktant Says:

    Sama la kita. Sy pun slalu guna kamus dewan online masa buat teka silang kata Utusan dulu. Tapi x pernah menang. Huhu…

    Reply

    life4hire Reply:

    hohoho…dulu2 aku layan la teka silang kata utusan tuh..skang sudah tidak..pening aku dok pikir perkataan-perkataan trick dia tuh…

    Reply

  4. myfr3ak Says:

    Off Topic jab..

    “Islam xde cakap pun bab kelahiran semula”

    Kita akan dibangkitkan setelah kiamat, setelah amalan dihitung, kita diletak ditempatkan masing-masing (syurga & neraka)..itulah kelahiran semula kita

    -betulkan jika aku salah-

    myfr3aks last blog post..Ikan Kelisa Untuk DIJUAL

    Reply

    spatt Reply:

    ye ye mmg saya percaya tang syurga n neraka tu..
    tapi saya maksudkan kelahiran semula di dunia…
    anyway, saya dah edit dah post tu…
    thanks bro sebab mengingatkan..masuk kredit.hehe :D

    Reply

    life4hire Reply:

    btol kata spatt tuh..kelahiran semula dalam hukum karma tidak sama dengan kebangkitan kita di akhirat…

    hukum karma..mereka yg ada dosa akan dilahirkan semula bergantung kepada perbuatan mereka….dan akan terus berulang…smp mereka abes dosa dan mencapai nirvana….lebih kurang nanti semua masuk syurga la..

    kalau orang islam…pahala n dosa yg dibuat di dunia..ditimbang di akhirat..kalau banyak pahala..masuk syurga..kalau banyak dosa..masuk neraka..

    Reply

  5. twenty-six Says:

    kamus online DBP bagus untuk rujukan tapi tah kenapa aku lebih suka dalam bentuk buku yang boleh aku pegang dan aku selak selalu :P

    twenty-sixs last blog post..no road tax rebate

    Reply

    life4hire Reply:

    sebab ko suka benda2 bentuk fizikal kot…aku tak nak bagi contoh pelik2…tapi ko pepaham jer la…muakakkakkaka

    Reply

  6. spatt Says:

    aduh…
    segan aku.. :D
    anyway, mekasih atas link tu..hehe

    Reply

    life4hire Reply:

    lahanat…nak segan ape nyer…bukan kena bayar pon !

    Reply

  7. Hukum Karma | Spattucularism Says:

    […] Diambil dari Kamus Dewan Online yang di rekemenkan di SINI. […]

  8. catzer Says:

    kekekek…spatt aku rasa ko bg pinjam awek ko kamus dewan bahasa tu..pi amik balik cepat :P

    catzers last blog post..Seminar Perniagaan Ebook

    Reply

    spatt Reply:

    awek aku nak pinjam kamus?
    xdenyeeee… :P

    spatts last blog post..Ceritera Perempuan Gharib…

    Reply

    kila Reply:

    huhu……

    Reply

  9. gadget Says:

    nasib baik aku jumpa website ni..
    sbb aku tgh cari kamus dewan online tak jumpa…
    time kasih bebanyak ….senang sikit
    aku nak jawab soalan periksa..
    doakan aku lulus dengan cemerlang.. amin..

    Reply

    life4hire Reply:

    hoho..aku bangga sebab dapat tolong orang…ko nak jawab soalan periksa ape ni? org lain semua tunggu result dah nii..hehe

    Reply

  10. h@te thurr Says:

    ehm..sesape boleh tolong aku tok?
    boleh tolong carikan apa maksud waja dan definisi pasal waja…

    Reply

    life4hire Reply:

    isk…guna jer kamus online tuh beb…

    Reply

  11. pcuserz Says:

    good info!
    keep up the good work!

    pcuserzs last blog post..Hello world!

    Reply

    life4hire Reply:

    ko nyer blog pon banyak info gak beb! mantap !

    Reply

  12. ilhamputra Says:

    thanks.saya memang mencari kamus dewan online ni.kalo nak selak muka surat untuk cari maksud,malas la.ape pon ia sangat membantu

    ilhamputras last blog post..Rahsia Usd50 sehari.teknik terbongkar

    Reply

    life4hire Reply:

    hoho..terima kasih di atas komen..rasa bangga dapat tolong orang ni..hehe

    Reply

  13. thanks... Says:

    ia banyak membantu sye.

    Reply

  14. wansab Says:

    tq so much…memudahkan dalam mencarik makna perkataan…

    Reply

  15. kmk student Says:

    portal nie ade yang boleh betulkan perkataan x???
    cam kite bagi huruf pastu dia tolong betul kan…
    exmple: keanhpriwan=perkahwinan

    Reply

  16. navani Says:

    sy suka kamu onlin

    Reply

  17. navani Says:

    tq banyak – banyak

    Reply

  18. akmal Says:

    terima kasih kerana berkongsi pautan ini.
    .-= akmal´s last blog ..Al Insyirah =-.

    Reply

  19. Fatin Says:

    Thanks for sharing ;-)

    Reply

  20. eqahz says Says:

    so now iwant to says tentang perkataan yang ada dalam ini amat membantu i untuk buat keje kolahhhhhhhhhh………………………

    Reply

  21. desa Says:

    mana kamus dewan nya aku dah cari tadi tolong lah jawab

    Reply

  22. nurul cool Says:

    thanks b’bnyk k….. I LIKE IT..

    Reply

  23. nurul cool Says:

    BEST GLE….

    Reply

  24. Dappis7 Says:

    gunakan sebaik mungkin

    Reply

  25. fahim Says:

    wei..korang tau tak ape angsana

    Reply

  26. miss.angry Says:

    woii!!!nape x ley click kat kamus dewan’search’??aku daa la kene hntr assignment nieh esok!!nak jehm pwon mse nieh gakk!!!agak,agak arggghhhh!!!!!hih benci blog nieh!!!!!!!!!

    Reply

  27. lala Says:

    asal xleh bkk link kamus dewan tu?

    Reply

  28. Aghalya Selva Rajoo Says:

    walaubagaimanapun, tiada web site untuk kamus dewan .Nak cari mana pun tak boleh aku clik perkataan bingit pu tak de……geram betullah

    Reply

  29. SHAIFUL Says:

    LEMBAR

    Reply

  30. aiman lutpi Says:

    salam..nie nk cri cmne nie..
    nk type kt ne??

    Reply

    budklagi Reply:

    tul2 saye sokong pertanyaan awak tuh memg tul.dekat mana pun taktaulah kalu setakat tunjuk je takkan tahu dekat mana tempat tuh

    Reply

  31. nurul ashikin binti ishak Says:

    apa ni???!!!mane nyerwww tempat aku nak mintak perkataan yg aq nk cari ni…tolonglah…saya nk cari perkataan ‘mesiu’.apa maksud mesiu???

    Reply

  32. FATIN Says:

    SAYA SUKA KAT KAMUS DEWAN KERANA DIA TELAH MEMBERI SAYA BANYAK ILMU

    Reply

  33. carilah aku di sebalik mata ku Says:

    askum…bley tolong search kan maksud perkataan bagi “kazai” ?…
    trima kasih…

    Reply

  34. O23459812 Says:

    eh now still can use tis meh?

    masih dapat gunaka laman ini??

    Reply

  35. budklagi Says:

    sekang ni dekat mana tempat nak kamus dewan tuh kasitau sikit.saya tidak tahu dekat mana nak on9 kan kamus dewan tuh…??/tolong jawab ye

    Reply

  36. nabilea Says:

    kalau bukak zoom a kan bagus

    Reply

  37. miss_zarah Says:

    aq nie mmg bengang ngan internet..nk cari kamus x jmpe..mende ntah..bangang jer..

    Reply

  38. yit Says:

    sori ar, laman web karyanet.com dah tak berfungsi dah.tak tahu kenapa.

    Reply

  39. yit Says:

    laman web karyanet dok rok cetong.

    Reply

  40. yasmaa Says:

    sye ske dgn kamus dewan….

    Reply

    yanidah Reply:

    kamus dewan is the best……..

    Reply

  41. yanidah Says:

    kamus dewan is the best…..

    Reply

  42. rahmat Says:

    sy suke kan dgn kamus dewan ney

    Reply

  43. shot Says:

    dah try bukak link kaMUS DEWAN ONLINE .tapi tak dapat la. ada link baru tak?

    Reply

  44. NUR MAIZIRA Says:

    CUCAH NK CARI MKNA PRKATAN

    Reply

  45. ckgu lala Says:

    hoho..thnx ye share link kames dewan on9 nih…merate kot carik tak jmpe..

    Reply

  46. amman Says:

    aha mang best lah ruangan ni…leh tolong aku cari maksud perkataan berlukuk

    Reply

  47. nazura Says:

    asalamualaikum………wow!i can use internet for my homework

    Reply

    nisa Reply:

    eh!!!!!kenapa ni nape x boleh bukakwebsite kamus dewan aq nak siapkan homework b.inggeris

    Reply

    nurul Reply:

    dpt seach ke?

    Reply

  48. nazura Says:

    EH!!!!!!!!!!!kenapa nihah apasal xboleh bukak website kamus dewan ni

    Reply

  49. nina Says:

    hari nie UPSR..tdi pekse BM.. nak tahu maksod BM tdi cane?? cane nak gune kamus dewan nie??

    Reply

  50. nursyahadati Says:

    sya ingat yang ni ta boleh gune… i lep u kamus dewan hhih

    Reply

  51. Shamsul Rizal Says:

    Camana nak buka kamus dewan online yer? Ada tak alamat URL nya? Takder pun kat atas?Saya baru jer beli kamus Inggeris -Melayu Dewan kat Popular book store di Sunway Pyramid.Terima kasih.

    Reply

  52. ika Says:

    x de pon!

    Reply

  53. rushdan Says:

    dah tak wujud dah link tuh…
    http://www.karyanet.com.my/knetbeta/index.php?tpf=DEWAN&sid=7374d1015782b1c1ee66709feb2c2c00

    Reply

  54. anagha Says:

    kamus ini ialah kamus yang best lah

    Reply

    anagha Reply:

    kamus dewan atau pun kamus dwibahasa ini lah kamus kamu tahu tak emmm!

    Reply

    anagha Reply:

    boleh tak cari maksud afiat tolong?

    Reply

  55. live4hire Says:

    spatt kamu tahu tak apa maksud afiat kalau tahu mail ku

    Reply

  56. Hypocritic Says:

    THE WEBSITE DOESNT EXIST ANYMORE! IT;S FUCKING SHIT!

    Reply

  57. Ain Says:

    Linknya ap ya? Tk dpt cari…:)

    Reply

  58. aboy93 Says:

    terima kasih kerana memberi maklumat berguna.. hehe.. =)
    aboy93´s last blog post ..Hebat sungguh penangan entry itu

    Reply

  59. paillll Says:

    nk wt pe ng bnde alah nyh???

    Reply

  60. jays Says:

    x leh guna……bodoh la laman web karya net…x de pon kamus dewan…berok la

    Reply

  61. nurul Says:

    xjmpe pon kamus dewan online??/
    cmne nk search??
    nk cari maksud bm-bm

    Reply

  62. atul Says:

    tlg cari hartanah

    Reply

  63. syainil natasya Says:

    askom…sya nk tnye mksud realise n relies,hearily 2 pew erk???
    soriw..tnye bnyk sngt…
    huhu3x..hehe..;-)

    Reply

  64. weeda @ ray Says:

    ssh lk nk cri nie….!!!

    Reply

  65. Tengku Farizzuan Bin Tengku Faris Says:

    saya ingin mgambil tahu

    Reply

  66. azwa wawa Says:

    hahahahah

    Reply

  67. yana Says:

    macamana nak buat kamus dewan? somebody boleh help x????

    Reply

  68. yana Says:

    allow???

    Reply

  69. mustapha Says:

    mencambah minda

    Reply

  70. azizopah@yahoo.com Says:

    kenapa kamus ni lain daripada lain

    Reply

  71. kaka Says:

    jadah dy..
    aq cri xde pun..
    tpu r…

    Reply

  72. kaka Says:

    tpu r..

    Reply

  73. syuda Says:

    xder pon
    syuda´s last blog post ..By- jays

    Reply

  74. Iffah Says:

    ntah…. base betol… buat penat tangan aku jer bukak laman ni… huhuhu… aku nak cari maksud dlm kamus dewan online ni…:(

    Reply

  75. lolyloli Says:

    tak boleh un.. erm.. nak gna for h/w.. but tak boleh laa. bla klik kat situ, dia tak kuar pun.. ermm

    Reply

  76. ikimia toshiro Says:

    yo lo aku pun nok cari…

    Reply

  77. mariana Says:

    kamus dewan mmg best..sy ske sngt..hhah

    Reply

  78. *********** Says:

    tolong la gua cikgu royak nok tapa aku!!!!!!help meeee!!!

    Reply

  79. !mtiyazs Says:

    aku igtkn mmg tmpt cri mkne…pergh…blog org rupenye…pa pe je la..

    Reply

  80. alisa Says:

    mmg best gilleeerrrr

    Reply

  81. alisa Says:

    :)
    :D

    Reply

  82. cikpia Says:

    ala….. tak dapat pun link dia…..

    Reply

  83. yang mencari Says:

    :'(
    kenapa tak ada?????????????
    waaaa :'(

    Reply

  84. n.a. Says:

    nasib baik ade bende nie..dr tadi aq jumpe ntah ape2 bolg tah…thanks 4 the informations…

    Reply

  85. nana Says:

    peh…best giler la…lau k0rg x teng0k sume nie…x tau la ape jdi kt k0rg

    Reply

  86. nureen syaiba Says:

    best nya

    Reply

  87. Rubinee a/p chandrasekaran. Says:

    gunalah sebaik mungkin.

    Reply

  88. merak Says:

    xde pon

    Reply

  89. din Muo Says:

    nk minta tolong kawan2, ape ayat yg sesuai digunakan untuk menggantikan perkataan urusetia/sekretariat?bantu saya..tq

    Reply

  90. marina Says:

    link kamus tu redirect tempat lain atau address tu da kena beli..
    marina´s last blog post ..Ke Mana Perginya Konfidenku.

    Reply

  91. ika Says:

    kamus dewan sentiasa best

    Reply

  92. ika Says:

    kamus dewan sentiasa best

    Reply

  93. kuchiki Says:

    thank you so much..awak banyak tolong saya untuk mencari perkataan

    Reply

  94. kiki Says:

    alla knp niii x leh bukk alaaaaa……

    Reply

  95. kiki Says:

    alla knp x leh bukk ……aduhh …

    Reply

  96. wei Says:

    hah ??

    Reply

  97. wei Says:

    kamus ada tak malay ke cina?
    hah?

    Reply

  98. wei Says:

    good

    Reply

  99. M Says:

    link dah xde laa…

    Reply

  100. nik Says:

    Kamus Dewan Online http://prpm.dbp.gov.my/
    nik´s last blog post ..:: Wordless Wednesday #2

    Reply

  101. seri armourez Says:

    tankz bro…bestt…mmg best la link ni..tqvm~

    Reply

  102. zizah Says:

    hmmmm….xdpt bukak pn link2 smua tu T_T

    Reply

  103. khai Says:

    apa maksud pertumbuhan?

    Reply

  104. sue nieza Says:

    sy nk tnye maksug intergriti dlm kamus dewan muka surat brape

    Reply

  105. Azlin Says:

    terima kasih kerana mengshare link itu….ia amat bermakna bagi saya…terutama sebab saya ni masih bersekolah dan saya tidak ada kamus dewan dirumah…di pekanx ada kamus tu….nak pergi ke bandar, jauh sangat….jadi saya berterima kasih sangat sangat kerana mengshare link itu…sekian..

    Reply

  106. azizi mohd sharip Says:

    Saya jugs kehilangan kamus erti, hu.. hu..

    Reply

  107. siti Says:

    mencari makna salvage

    Reply

  108. sooyoung Says:

    hello semua

    Reply

  109. aninomos Says:

    aku dah kene tipu ke hape ke..mana..mana?? mana?? kamus dewannye????

    Reply

  110. muhammad aziq Says:

    tomorrow never die

    Reply

  111. dila Says:

    nie kamus dewan bahasa online ker??
    aq cri x jmpa pon tlong la spa2 gi tau cam ne nk wt nirh..huhu..:(

    Reply

  112. luei Says:

    link nie da lagi ker????

    Reply

  113. arif Says:

    nak tolang. ka nak semak lagi..

    Reply

  114. Anissara Says:

    NAK KAMUS NAK KAMUS

    Reply

  115. Anissara Says:

    KaMuS nI pAlnG bEsT

    Reply

  116. Anissara Says:

    tak bolrh erhmm….

    Reply

  117. syera Says:

    manere nak search???

    Reply

  118. syera Says:

    macamana nak search sye nak cari banyak perkataan ni…nak pegi skola esok…

    Reply

  119. syera Says:

    x bole tkan

    Reply

  120. balqis umairah Says:

    kamus dewan memang best..:)

    Reply

  121. best friend Says:

    kamus dewan memang terbaik di malaysia and dunia atau planet lain?
    :)

    Reply

  122. nurul afikah auni Says:

    kamus dewan hmm…mg terbest…
    ;)

    Reply

  123. Ieqa Huda Says:

    mcm mane ni ?? bole search ke perkataan2x yg kite nk tuu ??? ha ?! 0_o

    Reply

  124. anis hafiza Says:

    nak tahu maksud dlm kamus

    Reply

  125. shalini Says:

    orang ingat google cari perkara yang disuruh oleh guru dan ibubapa tapi ada banyak faedah dalam google
    siapa tak buka google amat amat rugi

    Reply

  126. kz Says:

    mangla kamus dewan best tapi pening nak cari perkataan guna kamus dewan yang tebal tuh

    Reply

  127. kz Says:

    for me,kamus dewan is the best in the wolrd

    Reply

  128. orang johor Says:

    wat penat bukak tpi x der per2

    Reply

  129. zac29gee Says:

    TQ

    Reply

  130. nivetaa Says:

    shalu,hebatnya kamus dewan.apakahumur awak,shalini?

    Reply

  131. nivetaa Says:

    say suka kamus dewan.ia guna untuk sekolah.ia juga guna untuk mencari makna yang bagus.tapi saya tidak tahu untukmencari makna.

    Reply

  132. nivetaa Says:

    website means?anybody answer my question,please?

    Reply

  133. luqman96 Says:

    Apakah kata seerti perkataan ‘BERSEMPENA’??

    Reply

Leave a Reply

CommentLuv badge