Kamus Dewan Online

Aku dh lama sebenarnya simpan link ni & nak share dengan korang, tapi disebabkan aku takde masa nak update blog, so memang tak sempat la nak share kan? Tapi setelah satu komen Encik Spatt dibaca oleh aku kat post dia berkenaan hukum karma, tros aku nak share dengan korang dan juga Encik Spatt link ni. Link apekah itu? Link ini adalah link kepada Kamus Dewan Online atau pon dengan bahasa Melayu nyer Kamus Dewan Dalam Talian. Dipendekkan cerita, beginilah komen Spatt yang melahirkan post ini.

kamus dewan spatt hilang

Sebenarnya Encik Spatt sudah kehilangan Kamus Dewan dia yang mahal tuh. Aku pon pernah ada Kamus Dewan jugak. Tebal duh, penat aku membelek siot. Dulu aku rajin buat Teka Silang Kata Utusan. Jenuh aku buat & pos, tapi tak pernah menang pon. Hampeh !

So link yang aku nak share sebenarnya adalah link kepada Kamus Dewan Online. Time dulu aku nak guna Kamus Dewan, aku dah try search kat internet, tapi tak jumpa. Mungkin tak wujud lagi kot time tuh. Dah lama dah aku try cari tapi tak ingat bila. So kepada kekawan yang malas nak bukak link tuh, aku dah sertakan sekali webshot untuk halaman Kamus Dewan Online tuh.

kamus-dewan-online-1

Tuh la rupanya Kamus Dewan Online tuh. Untuk orang nak tahu camana nak buat webshot atau screenshot mudah seperti di atas, korang leh refer tutorial yang aku dah buat dekat sini.

Bukan setakat ada Kamus Dewan, malah ada jugak kamus untuk istilah-istilah lain seperti di bawah. Disebabkan aku malas nak menaip sebijik-sebijik, korang tengok jer la screenshot kat bawah ni.

istilah-lain

Mudah betul aku rasa bila dah ada kamus online seperti ini. Alang-alang aku dah bukak Kamus Dewan Online ni, meh kita tengok apakah maksud domain aku ni mengikut Kamus Dewan ! So maksud berceloteh mengikut Kamus Dewan adalah …

kamus-dewan-online-2

So begitulah celoteh aku untuk kali ni. Diharapkan Encik Spatt dapat mengambil manfaat dari entry aku kali ni dan semoga beliau tidak bersedih di atas kehilangan Kamus Dewan beliau.

UPDATE 

Kamus Dewan Online telah bertukar kepada URL baru iaitu http://prpm.dbp.gov.my/

Similar Posts:

157 Replies to “Kamus Dewan Online”

  1. nape mcik xpernah tau pun wujud kamus ni??
    haha..maybe sb xpernah cari..

    Callisters last blog post..Koala bushfire survivor wins hearts

    Reply

    life4hire Reply:

    tuh la..guna google utk hiburan jer..manjang cari pasal GA & DH…huhuhuhuhu~~

    Reply

    bella Reply:

    apetu x fhmlah…hehehe;)

    Reply

    nurin Reply:

    sapa2 blh tolong ajar kakak guna kamus ni… terdesak nak carik perkataan bhs melayu ni… nak tlg anak buat hmwork

    Reply

  2. Sama la kita. Sy pun slalu guna kamus dewan online masa buat teka silang kata Utusan dulu. Tapi x pernah menang. Huhu…

    Reply

    life4hire Reply:

    hohoho…dulu2 aku layan la teka silang kata utusan tuh..skang sudah tidak..pening aku dok pikir perkataan-perkataan trick dia tuh…

    Reply

  3. Off Topic jab..

    “Islam xde cakap pun bab kelahiran semula”

    Kita akan dibangkitkan setelah kiamat, setelah amalan dihitung, kita diletak ditempatkan masing-masing (syurga & neraka)..itulah kelahiran semula kita

    -betulkan jika aku salah-

    myfr3aks last blog post..Ikan Kelisa Untuk DIJUAL

    Reply

    spatt Reply:

    ye ye mmg saya percaya tang syurga n neraka tu..
    tapi saya maksudkan kelahiran semula di dunia…
    anyway, saya dah edit dah post tu…
    thanks bro sebab mengingatkan..masuk kredit.hehe 😀

    Reply

    life4hire Reply:

    btol kata spatt tuh..kelahiran semula dalam hukum karma tidak sama dengan kebangkitan kita di akhirat…

    hukum karma..mereka yg ada dosa akan dilahirkan semula bergantung kepada perbuatan mereka….dan akan terus berulang…smp mereka abes dosa dan mencapai nirvana….lebih kurang nanti semua masuk syurga la..

    kalau orang islam…pahala n dosa yg dibuat di dunia..ditimbang di akhirat..kalau banyak pahala..masuk syurga..kalau banyak dosa..masuk neraka..

    Reply

  4. nasib baik aku jumpa website ni..
    sbb aku tgh cari kamus dewan online tak jumpa…
    time kasih bebanyak ….senang sikit
    aku nak jawab soalan periksa..
    doakan aku lulus dengan cemerlang.. amin..

    Reply

    life4hire Reply:

    hoho..aku bangga sebab dapat tolong orang…ko nak jawab soalan periksa ape ni? org lain semua tunggu result dah nii..hehe

    Reply

  5. woii!!!nape x ley click kat kamus dewan’search’??aku daa la kene hntr assignment nieh esok!!nak jehm pwon mse nieh gakk!!!agak,agak arggghhhh!!!!!hih benci blog nieh!!!!!!!!!

    Reply

  6. salam..nie nk cri cmne nie..
    nk type kt ne??

    Reply

    budklagi Reply:

    tul2 saye sokong pertanyaan awak tuh memg tul.dekat mana pun taktaulah kalu setakat tunjuk je takkan tahu dekat mana tempat tuh

    Reply

  7. apa ni???!!!mane nyerwww tempat aku nak mintak perkataan yg aq nk cari ni…tolonglah…saya nk cari perkataan ‘mesiu’.apa maksud mesiu???

    Reply

  8. asalamualaikum………wow!i can use internet for my homework

    Reply

    nisa Reply:

    eh!!!!!kenapa ni nape x boleh bukakwebsite kamus dewan aq nak siapkan homework b.inggeris

    Reply

    nurul Reply:

    dpt seach ke?

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge