Apa kejadah nyer Streamyx penipu besar?

Aku sebenarnya lama dah nak cerita pasal menatang alah problem Streamyx yang terjadi ari tuh tapi tak berkesempatan dengan kije aku yang berlambak. Benda ni jadi sebulan yang lepas dan time tuh aku memang tengah guna Streamyx kat umah. Tetiba line internet aku rasa slow nak mampos. Selalu nyer kalau aku tak bayar bil ke ape ke…confirm tros takleh pakai. Tapi ni tak putus, just slow giler jer.

Benda pertama sekali aku buat, aku call opis aku tanya. Kalau internet macam ni punya slow, mesti ada core link down kat memana. Aku call opis aku tanya bebudak opis, diorang cakap XXXXX link semua ok, takde major alarm. XXXXX link ni link-link core untuk company aku kat seluruh dunia. Aku dah start pelik dah..haram jadah la ni..Aku siap cakap kat diorang lagi, standby la. Confirm ada nanti call masuk cakap ada link memana down & aku mintak diorang cakap kat aku mana yang down. Aku soh diorang check internet kat opis, diorang cakap takde problem pasal guna TIME.com pon. Diulang, TIME bukan TM.NET.

Lama aku menunggu, aku call lagi skali. Diorang confirm cakap takde core link down. Sah, ini confirm Streamyx buat hal. Kalau cam problem ari tuh yang kabel bawah laut kat celah bedah mana dulu down, memang opis aku busy giler dulu sebab kitorang memang ada share dalam core link tuh. Memandangkan tuh hujung minggu, aku tak kije, so aku malas nak amik tahu sangat. So aku wat bodoh jer la dulu. Then start kecoh-kecoh kat blog-0-rama Malaysia, streamyx slow nak mampos.

Lepas tuh aku guna proxy sebab nak test betul tak teori aku Streamyx ada problem. Cantek jer laju aku guna proxy. Sah Streamyx bangang. Lpeas tuh aku pegi opis guna internet, semua cun takde masalah. Melengkapkan lagi teori aku Streamyx ada problem sendiri.

Lepas tuh, dalam 6 hari, Streamyx wat announcement. Mula-mula sekali, kita tengok official statement dari Streamyx.

Dear Valued Customers,

Telekom Malaysia Berhad (TM) wishes to announce that there is a disruption of its Internet services since 18 February 2009 due to circuit fault on the Asia Pacific Cable Network 2 (APCN2) between Kuantan – Katong in Singapore and Shantou – Tanshui in Taiwan linking Malaysia to the United States (US).

Due to this, customers using Internet services may now experience slow browsing while accessing content hosted in the U.S. In addition, customers using other IP services such as Virtual Private Network (VPN) and other critical business applications linked to the US may also experience some service degradation.

To alleviate the problem, some of the links have been rerouted to alternate routes to ease the congestion.

During the restoration process, traffic to Northern America may experience minor degradation while traffic to other countries is not affected. TM expects the complete recovery of its services by 5 March 2009. TM will make further announcements on the progress of the restoration works.

TM wishes to assure its customers that it is undertaking all necessary measures to restore communications services for its customers as soon as possible.

Customers can call TM at 100 and select “Internet Services” or e-mail us at help@tm.com.my for any Internet related problems.

Thank you

Celah bedah la Streamyx! Ko nak tipu orang lain guna menatang alah penjelasan tuh boleh la. Makcik pakcik yang baca paper Utusan kat kampung ko leh tipu. Tapi korang ingat bleh tipu ke golongan-golongan ada pengetahuan network ni? Bodoh betol. Meh aku buat penjelasan terperinci apakah sebenarnya menatang yang TMNET kelentong kat kita selama ni. Kalau korang rasa nak saman, suka hati korang la.

Dah la announcement lambat giler keluar, menipu plak tuh. Memula sekali kita kena tahu apakah itu APCN2. APCN2 atau nama panjang nyer Asia-Pacific Cable Network 2 tuh sebenarnya core link  menghubungkan Malaysia dengan Asia Pasifik lain. Dengan kata lain, ini juga adalah kabel yang sama yang menyebabkan gangguan internet dulu time gempa bumi kat Taiwan tuh. Mari kita tgk camana rupa APCN2 ni.

apncn2

Kalau nak tengok lagi besar, korang leh download file PDF ni.

Continue reading “Apa kejadah nyer Streamyx penipu besar?”

Terjemahan dari Siri Bercakap Dengan Alien (Live in Planet F)

alient

Encik Marzuki Jalil dair blog dilarangmelarang.com tetiba bercakap dalam bahasa alien. Berikut adalah transcipt asal bahasa alien tersebut.

Sefesifiafapafa yangfang dafapatfat memfembafacafa enfentrifri ifinifi mefemangfang hefebatfat. Mafasafa afukufu sefekofolah dufu punfun afukufu takfak dafapatfat mefemefecahfah bafahafasafa ifinifi lafagifi. Mafasafa tufu punfun afakufu defengarfgar punfun mafacamfam oforangfang bofodohfoh.

Sefekafarangfang nifi punfun afakufu rafasafa afakufu plakflak yangfang memfembofodohfohkanfan oforangfang.

Kahfahkahfahkahfah.

Sefebefenarfarnyafya afakufu bafarufu dafarifi panfantaifai nifi, pefenatfat takfat terferkifirafa hafarifi ifinifi. Rafasafanyafya kafalifi teferakfakhirfir afakufu manfandifi panfantaifai afadafalahfah emfempatfat befelahfah tafahunfun lefepasfas. Mafasafa ifitufu afakufu kefecilfil lafagifi. Afapafa lafagifi, samfampaifai nafaikfik lefemasfah afakufu kefenafa renfendamfam afairfir defenganfgan Afabangfang Kafamalfal. Ifitufu kefenafanganfgan afakufu yangfang pafalingfing infindahfah.

Hafarifi ifinifi afakufu dafapatfat bafanyakfyak kefetamfam, samfampaifai safakitfit jafarifi afakufu kefenafa gifigitfit. Mafacamfam takfak bestfest lakfak berferceferifitafa defenganfgan bafahafasafa afalifienfen nifi, lafainfin kafalifilahfah afakufu samfambungfung.

Pungfunggungfung afakufu tifibafa-tifibafa rafasafa ngifgilufu sefebabfab lafamafa safangatfgat beferenfendamfam defenganfgan afairfir mafasinfin.

Hikfikhikfik.

Nofotafakafakifi : Kafalaufau kafamufu bofolehfeh bafacafa enfentrifri ifinifi sifilafa tafaipfip ‘afakufu berferjafayafa bafacafa’ dafalamfam rufuafanganfgan kofomenfen. Afakufu nakfak tefengokfgok beferafapafa rafamaifai yangfang mefemangfang hefebatfat.

Oleh kerana aku tahu sedikit sebanyak tentang dialek alien ni…maka aku telah translatekan kepada Bahasa Malaysia. Namun begitu, terdapat beberapa perkataan yang aku tambah sket dalam kurungan untuk sesuaikan dengan Bahasa Malaysia. Mungkin Bahasa Alien ni lain sket struktur bahasa dia atau berbeza dari segi tatabahasa, jadi aku tambahkan untuk kemudahan korang membaca. Jangan tanya aku, aku bukan pakar basa atau pakar tatabahasa Alien dari Planet F. Jadi terimalah, terjemahan ini dari aku untuk semua.

Sesiapa yang dapat membaca ennti ini memang hebat. Masa aku sekolah dulu pun aku tak dapat memecah bahasa ini lagi. Masa tu pun aku dengar pun macam orang bodoh.

Sekarang ni pun aku rasa aku plak yang membodohkan orang.

Kahkahkah.

Sebenarnya aku baru (balik/pulang) dari pantai ni, penat tak terkira hari ini. Rasanya kali terakhir aku mandi pantai adalah empat belah (belas) tahun lepas. Masa itu aku kecil lagi. Apa lagi, sampai naik lemas aku kena rendam air dengan Abang Kamal. Itu kenangan aku yang paling indah.

Hari ini aku dapat banyak ketam, sampai sakit jari aku kena gigit. Macam tak best lak bercerita dengan bahasa alien ni, lain kalilah aku sambung.

Pungggung aku tiba-tiba rasa ngilu sebab lama sangat berendam dengan air masin.

Hikhik.

Notakaki : Kalau kamu boleh baca entri ini sila taip ‘aku berjaya baca’ dalam ruangan komen. Aku nak tengok berapa ramai yang memang hebat.

Aku pikir balik, kesian jugak bahasa Alien ni..lebih kurang sama jer dengan Bahasa Melayu, tapi sebab lain sket, tros jadi panjang berjela..kesian tangan diorang nak menulis…confirm lenguh tapi confirm laju giler diorang menaip !

Kamus Dewan Online

Aku dh lama sebenarnya simpan link ni & nak share dengan korang, tapi disebabkan aku takde masa nak update blog, so memang tak sempat la nak share kan? Tapi setelah satu komen Encik Spatt dibaca oleh aku kat post dia berkenaan hukum karma, tros aku nak share dengan korang dan juga Encik Spatt link ni. Link apekah itu? Link ini adalah link kepada Kamus Dewan Online atau pon dengan bahasa Melayu nyer Kamus Dewan Dalam Talian. Dipendekkan cerita, beginilah komen Spatt yang melahirkan post ini.

kamus dewan spatt hilang

Sebenarnya Encik Spatt sudah kehilangan Kamus Dewan dia yang mahal tuh. Aku pon pernah ada Kamus Dewan jugak. Tebal duh, penat aku membelek siot. Dulu aku rajin buat Teka Silang Kata Utusan. Jenuh aku buat & pos, tapi tak pernah menang pon. Hampeh !

So link yang aku nak share sebenarnya adalah link kepada Kamus Dewan Online. Time dulu aku nak guna Kamus Dewan, aku dah try search kat internet, tapi tak jumpa. Mungkin tak wujud lagi kot time tuh. Dah lama dah aku try cari tapi tak ingat bila. So kepada kekawan yang malas nak bukak link tuh, aku dah sertakan sekali webshot untuk halaman Kamus Dewan Online tuh.

Continue reading “Kamus Dewan Online”

More EPL managers sacked !

When the world is having economy crisis and a lot of people in the world losing their jobs, two English Premier League managers were sacked. This time around, it’s Big Phil of Chelsea and Tony Adams of Portsmouth that get’s the axe!

tony

More stories on Tony Adams at Soccernet

scolari

More news of Scolari’s sacking at Soccernet.

Chelsea surprisingly dropping 16 points at home leads to his sacking and the reason of the failure was not getting Robinho in the squad? What a lame excuse !