Kamus Dewan Online

Aku dh lama sebenarnya simpan link ni & nak share dengan korang, tapi disebabkan aku takde masa nak update blog, so memang tak sempat la nak share kan? Tapi setelah satu komen Encik Spatt dibaca oleh aku kat post dia berkenaan hukum karma, tros aku nak share dengan korang dan juga Encik Spatt link ni. Link apekah itu? Link ini adalah link kepada Kamus Dewan Online atau pon dengan bahasa Melayu nyer Kamus Dewan Dalam Talian. Dipendekkan cerita, beginilah komen Spatt yang melahirkan post ini.

kamus dewan spatt hilang

Sebenarnya Encik Spatt sudah kehilangan Kamus Dewan dia yang mahal tuh. Aku pon pernah ada Kamus Dewan jugak. Tebal duh, penat aku membelek siot. Dulu aku rajin buat Teka Silang Kata Utusan. Jenuh aku buat & pos, tapi tak pernah menang pon. Hampeh !

So link yang aku nak share sebenarnya adalah link kepada Kamus Dewan Online. Time dulu aku nak guna Kamus Dewan, aku dah try search kat internet, tapi tak jumpa. Mungkin tak wujud lagi kot time tuh. Dah lama dah aku try cari tapi tak ingat bila. So kepada kekawan yang malas nak bukak link tuh, aku dah sertakan sekali webshot untuk halaman Kamus Dewan Online tuh.

kamus-dewan-online-1

Tuh la rupanya Kamus Dewan Online tuh. Untuk orang nak tahu camana nak buat webshot atau screenshot mudah seperti di atas, korang leh refer tutorial yang aku dah buat dekat sini.

Bukan setakat ada Kamus Dewan, malah ada jugak kamus untuk istilah-istilah lain seperti di bawah. Disebabkan aku malas nak menaip sebijik-sebijik, korang tengok jer la screenshot kat bawah ni.

istilah-lain

Mudah betul aku rasa bila dah ada kamus online seperti ini. Alang-alang aku dah bukak Kamus Dewan Online ni, meh kita tengok apakah maksud domain aku ni mengikut Kamus Dewan ! So maksud berceloteh mengikut Kamus Dewan adalah …

kamus-dewan-online-2

So begitulah celoteh aku untuk kali ni. Diharapkan Encik Spatt dapat mengambil manfaat dari entry aku kali ni dan semoga beliau tidak bersedih di atas kehilangan Kamus Dewan beliau.

UPDATEย 

Kamus Dewan Online telah bertukar kepada URL baru iaituย http://prpm.dbp.gov.my/

Similar Posts:

162 Replies to “Kamus Dewan Online”

    1. Saya baru dapat 1 kerja khusus…
      “Peranan bahasa dalam pemikiran kreatif dan kritis” klu dalam definisi mcm mn ya???

  1. Off Topic jab..

    “Islam xde cakap pun bab kelahiran semula”

    Kita akan dibangkitkan setelah kiamat, setelah amalan dihitung, kita diletak ditempatkan masing-masing (syurga & neraka)..itulah kelahiran semula kita

    -betulkan jika aku salah-

    myfr3aks last blog post..Ikan Kelisa Untuk DIJUAL

    1. ye ye mmg saya percaya tang syurga n neraka tu..
      tapi saya maksudkan kelahiran semula di dunia…
      anyway, saya dah edit dah post tu…
      thanks bro sebab mengingatkan..masuk kredit.hehe ๐Ÿ˜€

    2. btol kata spatt tuh..kelahiran semula dalam hukum karma tidak sama dengan kebangkitan kita di akhirat…

      hukum karma..mereka yg ada dosa akan dilahirkan semula bergantung kepada perbuatan mereka….dan akan terus berulang…smp mereka abes dosa dan mencapai nirvana….lebih kurang nanti semua masuk syurga la..

      kalau orang islam…pahala n dosa yg dibuat di dunia..ditimbang di akhirat..kalau banyak pahala..masuk syurga..kalau banyak dosa..masuk neraka..

  2. nasib baik aku jumpa website ni..
    sbb aku tgh cari kamus dewan online tak jumpa…
    time kasih bebanyak ….senang sikit
    aku nak jawab soalan periksa..
    doakan aku lulus dengan cemerlang.. amin..

  3. portal nie ade yang boleh betulkan perkataan x???
    cam kite bagi huruf pastu dia tolong betul kan…
    exmple: keanhpriwan=perkahwinan

  4. so now iwant to says tentang perkataan yang ada dalam ini amat membantu i untuk buat keje kolahhhhhhhhhh………………………

  5. woii!!!nape x ley click kat kamus dewan’search’??aku daa la kene hntr assignment nieh esok!!nak jehm pwon mse nieh gakk!!!agak,agak arggghhhh!!!!!hih benci blog nieh!!!!!!!!!

  6. apa ni???!!!mane nyerwww tempat aku nak mintak perkataan yg aq nk cari ni…tolonglah…saya nk cari perkataan ‘mesiu’.apa maksud mesiu???

  7. askum…bley tolong search kan maksud perkataan bagi “kazai” ?…
    trima kasih…

Leave a Reply to natasya Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge